РОЗРОБКА АЛГОРИТМУ ЦИФРОВОЇ ФІЛЬТРАЦІЇ ВХІДНОЇ ІНФОРМАЦІЇ РОБОТОТЕХНІЧНОЇ СИСТЕМИ

Автор(и)

  • Ігор Ростиславович Пархомей КПІ ім. Ігоря Сікорського, Ukraine
  • Наталія Володимирівна Цьопа КПІ ім. Ігоря Сікорського, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20535/1560-8956.33.2018.164676

Ключові слова:

цифро-аналоговий перетворювач, цифрова обробка сигналів, швидке перетворення Фур’є, мікроконтролер ARM Cortex-M3

Анотація

У ряді областей техніки форму сигналів пов'язують з об'єктом дослідження, прикладом цього служать радіолокація, технічна та медична діагностика, телеметрія та ін. Як правило, тут мають місце нестаціонарні випадкові сигнали малої тривалості у часі. В результаті обробки таких сигналів, наприклад, за допомогою лінійного цифрового фільтра, їх форма, а, отже, діагностичні ознаки що містяться в ньому можуть бути сильно спотворені. У зв'язку з цим особливої актуальності набуває розробка алгоритмів цифрової фільтрації сигналів, спрямованих на збереження їх первісної форми. Метою даної роботи є розробка алгоритму цифрової фільтрації сигналів на основи математичного апарату швидкого перетворення Фур’є (ШПФ). Для досягнення поставленої мети в роботі був проведений аналіз існуючих способів цифрової фільтрації сигналів та здійснено синтез алгоритму цифрової фільтрації на основі математичного апарату ШПФ. В результаті отриманих досліджень було визначено, що для збільшення швидкодії ШПФ необхідно організувати таким чином, щоб на кожній стадії дані для обробки можна було б зчитувати з пам'яті послідовно. Для цього на попередній стадії результати обчислень потрібно зберігати в необхідному порядку. Розглянутий алгоритм був реалізований на процесорі ARM Cortex-M3.

Біографії авторів

Ігор Ростиславович Пархомей, КПІ ім. Ігоря Сікорського

д.т.н., професор, завідувач кафедри Технічної кібернетики КПІ ім. Сікорського. Наукові інтереси: системи адаптивного управління, цифрові системи управління, радіоавтоматика.

Наталія Володимирівна Цьопа, КПІ ім. Ігоря Сікорського

к.т.н., старший викладач кафедри Технічної кі- бернетики КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Посилання

Новиков И.Я. Основы теории всплесков / И.Я. Новиков, С.Б. Стечкин // Успехи математических наук. 1998. – №. 53. – № 6. – С. 9-13.

Петухов А.П. Введение в теорию базисов всплесков. / А.П. Петухов. -

СПб.: Изд. СПбГТУ, 1999. – 131 с.

Martin Vatterli, Jelena Kovačevic. Wavelets and Subband Coding. - Prentice Hall, New Jersey, 2007. – 522 р.

Лукин А. Введение в цифровую обработку сигналов. / А. Лукин. – М.:

Наука, 2002. – 44 с.

Parkhomey I. Method for UAV trajectory parameters estimation using additional radar data. / V. Kozlovski, I. Parkhomey, R. Odarchenko // Methods and Systems оf Navigation and Motion Control, 4th International conference18-20 Oct. – 2016. - P. 19-20.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-12-01