Базові методи прийняття рішення в задачах групового управління в середовищі симулювання футболу інтелектуальних агентів

Автор(и)

  • Л. Романенко КПІ ім. Ігоря Сікорського, Ukraine
  • O. Фіногенов КПІ ім. Ігоря Сікорського, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20535/1560-8956.40.2022.261666

Ключові слова:

RoboCup simulation league, середовище моделювання, моделі поведінки, методи прийняття рішень

Анотація

У даній статті наведено основні принципи та підходи до командної взаємодії інтелектуальних агентів, що використовуються у всесвітніх змаганнях 2D RoboCup simulation league. Відповідно до підходу – «Drop-in player challenge», розроблено та описано базові моделі поведінки, що були протестовані в середовищі моделювання 2D RoboCup simulator. Стаття стисло описує суть моделей поведінки супроводжуючи ілюстраціями та хід проведення експериментального тестування з результатами у вигляді таблиць. Підходом «Drop-in player challenge» почали займатися відносно недавно. Багато відомих команд, такі як Austrian Kangaroos, B-Human, Cerberus, що змагаються в
основних лігах почали брати участь у змаганнях «змішаних» гравців. Це свідчить про потребу саме в такому типі взаємодії. Основна задача роботи – це вдосконалення взаємодії з союзними роботами, що мають інші кодові бази. Такі роботи не мають змоги комунікувати – тільки аналізувати дії союзних гравців і бути корисними для досягнення спільної мети. Також присутній елемент внутрішньо-командної конкуренції, коли задача агенту не тільки максимально допомогти союзним роботам, а і стати найрезультативнішим гравцем в команді. Тема основної роботи охоплює проблематику окремих випадків тактики гри команди, на кшталт, гри з застосуванням тільки нападаючих моделей поведінки, гри з застосуванням тільки оборонних моделей, різних комбінацій моделей поведінки для визначення глобального оптимуму виграшної тактики. За результатами тестування було визначено ефективність розроблених моделей поведінки, найкращі співвідношення застосувань моделей на полі, а також протестовані пограничні випадки застосування моделей, що підтвердило теоретичні передбачення.

Бібл. 6, іл. 7, табл. 4.

Посилання

Robocup [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: https://www.robocup.org/.

Robocup 2D [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: https://www.robocup.org/leagues/24.

Robocup 3D [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: https://www.robocup.org/leagues/25.

Visser U. Recognizing Formations in Opponent Teams [Електронний ресурс] / U.Visser, S. Hübner // Researchgate. – 2000. – Режим доступу до ресурсу: https://www.researchgate.net/publication/220797607.

Pourmehr S. An Overview on Opponent Modeling in RoboCup Soccer Simulation 2D [Електронний ресурс] / S. Pourmehr, C. Dadkhah // Computer and Electrical Engineering Department of K.N. Toosi University of Technology. – 2012. – Режим доступу до ресурсу:

https://www.researchgate.net/publication/262205554_An_Overview_on_Opponent_Modeling_in_RoboCup_Soccer_Simulation_2D.

Niki Maleki K. A simple method for decision making in RoboCup soccer simulation 3D environment [Електронний ресурс] / K. Niki Maleki, M. Hadi Valipour, R. Yeylaghi Ashrafi // Researchgate. – 2012. – Режим доступу до ресурсу: https://www.researchgate.net/publication/233861358.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-07-19