Генетичні алгоритми в задачах синтезу маршрутів транспортних систем ГВС

Автор(и)

  • Костянтин Сергійович Гончарук студент 6 курсу кафедри технічної кібернетики НТУ України «КПІ»,

DOI:

https://doi.org/10.20535/1560-8956.18.2011.33475

Ключові слова:

синтез транспортних маршрутів ГВС, задача комівояжера, генетичний алгоритм

Анотація

В статті розглядається проблема побудови транспортних маршрутів ГВС. Пропонується метод вирішення даної задачі як задачі комівояжера за допомогою генетичного алгоритму. Проводиться аналіз існуючих методів рішення задачі комівояжера, з виявленням сильних та слабких сторін, а також обґрунтування причин використання генетичного алгоритму. Будується структура алгоритму для конкретної задачі і на прикладі автор рішає типову задачу за допомогою генетичного алгоритму. Здійснюється дослідження початкової конфігурації алгоритму для даної задачі та проводиться аналіз досліджень для виявлення оптимальної. В результаті автор робить висновок, що використання евристичного генетичного алгоритму є доцільним в задачах з великою кількістю вхідних даних, де рішення точними методами перебору займає недопустимо багато часу і не може використовуватись на практиці.

Посилання

Стаття «Задача комівояжера» [http://ru.wikipedia.org /wiki /задача_комівояжера]

Weisstein E.W. Hamiltonian Circuit [http:// www.http:// mathworld. wolfram.com /HamiltonianCircuit.html]

Нейронні мережі, генетичні алгоритми та нечіткі системи / Рутковська Д., Пилинський М., Рутковський Л. // Гаряча лінія. – 2006. – C. 124-139.

The Royal Road for Genetic Algorithms: Fitness Landscapes and GA Performance / Холланд Дж.Х // Збірник: Toward a Practice of Autonomous Systems; Видавництво: MIT Press. – 1992.

##submission.downloads##

Опубліковано

2011-12-11