Н-розширення операцій алгебри показників для представлення недовизна-чених показників діяльності

Автор(и)

  • Олена Василівна Гриша к.т.н., доцент кафедри автоматизованих систем обробки інформації та управління НТУ України «КПІ»., Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20535/1560-8956.24.2014.38180

Ключові слова:

алгебра показників, недовизначенi моделі, Н-розширення

Анотація

Зважаючи на сучасні вимоги до методів управління організаційно-виробничою системою необхідний гнучкий та наглядний інструмент представлення ряду показників діяльності, в яких формулюються цілі діяльності підприємства та критерії їх досягнення.

Одним з таких інструментів являється алгебра показників з використанням  Н-розширення алгебри показників. Обмеженням існуючого Н-розширення алгебри показників є відсутність можливості представлення дискретних множин значень недовизначеного показника.

В роботі представлено доповнення для Н-розширення алгебри показників, з новими типами Н-змінних та Н-операцій, що дозволяє представляти як дискретні, так і неперервні множини значень недовизначених показників при моделюванні вимог до діяльності.

Розроблене Н-розширення забезпечує представлення як точних, так і недовизначених показників, має уніфікований механізм роботи з показниками, не залежно від їх природи, реалізовує всі операції над показниками з Н-розширення, що визнюачені в алгебрі показників.

Посилання

Гриша О.В. Розширення операцій алгебри показників для управління сис-темами з неповністю визначеними показниками діяльності. // Адаптивні си-стеми автоматичного управління. – 2012. – № 21(41). – С. 29-34.

Гриша С.М. Технологічно інтелектуалізовані інформаційні системи для управління бізнесом (ІСУБ) на основі алгебри показників / Гриша С.М., Ро-дічева О.С., Приліпко Д.І. // Вісник Національного Технічного Університету «ХПІ». – 2008. – №5. – С.123-133.

Нариньяни А. С. Недоопределённость в системах представления и обработ-ки знаний//Изв. АН СССР. Техн.кибернетика. – 1986. – №5.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-02-25