Моделювання впливу наномагнетиту на властивості біогенного гідроксиапатиту

Автор(и)

  • Ігор Ростиславович Пархомей д.т.н., доцент, доцент кафедри Технічної кібернетики НТУУ«КПІ»,
  • Олександр Ростиславович Пархомей провідний інженер Інституту проблем матеріалознавства ім. І. М. Францевича НАНУ,
  • Оксана Миколаївна Отиченко аспірант Факультету біомедичної інженерії НТУУ «КПІ,

DOI:

https://doi.org/10.20535/1560-8956.28.2016.82395

Ключові слова:

гідроксиапатит, наномагнетит, легування, мікроструктура, фазовий склад

Анотація

Метою даної роботи є дослідження, за допомогою моделювання, впливу феромагнітних домішок на фізико-хімічні параметри матеріалу, отриманого на основі біогенного гідроксиапатиту, легованого наномагнетитом. Умови проведення моделювання визначалися кількістю легувальних домішок, виходячи з медичного призначення створюваного матеріалу, і в дослідних зразках складала не більше 2% мас. Модель враховує обмеження того, що дослідні матеріали, які мають вигляд порошків та спресованих зразків, були отримані при температурі термообробки нижче точки Кюрі для оксиду заліза в різних газових середовищах.

Результати дослідження розчинності біологічних, синтетичних керамічних та цементних композитних гідроксиапатитних матеріалів свідчать про кращі властивості на 2, 5 та 7 добу спостереження. Матеріал продовжував втрачати масу з поступовим зниженням показників. Керамічний гідроксиапатит у динаміці також втрачав масу, хоча показники значно поступались на кожному терміні спостереження. Динаміка розчинення гідроксиапатиту була стабільною на 2, 5 та 7 добу спостереження, тим самим обумовлюючи швидкість резорбції. Для вивчення властивостей матеріалу було проведено моделювання зміни мікроструктури під час взаємодії з фізіологічним середовищем.

Посилання

Куда А.А. Исследование влияния наномагнетита на свойства in vitro биогенного гидроксиапатита. /А.А.Куда, О.Н.Отиченко, А.Р.Пархомей, Н.Д.Пинчук, И.В.Уварова // Журнал «Наносистемы, наноматериалы, нанотехнологии».К:НАНУ, 2013г.,т.11,№4,С.-797-804.

Крючков Ю.Н. Моделирование пористой структуры и массопереноса в порошковых проницаемых материалах с учетом нелинейных структурных эффектов. / Ю.Н. Крючков // Монография.К:НАНУ, 1996г.,С.-216.

Лобур М.В. Комп’ютерна графіка в САПР КОМПАС-3D. / М.В. Лобур // Львів:Львівська політехніка, 2012 р.,С.-232.

Толюпа С.В. Резонансні методи отримання і використання інформації в радіотехнології. / І.Р. Пархомей, В.А. Дружинін, В.С. Наконечний // Монографія. Видавництво „Логос” - К.ДУТ: 2013р.,146с.

Отиченко О.М. Вплив попередньої магнітної обробки на динаміку розчинності композиційного гідроксиапатитного матеріалу / О.М. Отиченко, Н.Д. Пінчук, О.Р. Пархомей та ін. // Журнал «Наноструктурное материаловедение». К.:НАНУ, 2014 р., №2, С. 45-52.

Отиченко О.М. Вплив фазового складу та дисперсності фаз на біохімічні властивості легованого наномагнетитом гідроксиапатиту / О.М. Отиченко, О.Р. Пархомей, І.В. Уварова // Журнал «Наноструктурное материаловедение». К.: НАНУ, 2015 р., №1, С. 86-92.

Уварова І.В., Максименко В.Б. Біосумісні матеріали для медичних виробів: навч. посібн. К.: КіМ, 2013, 231 с.

##submission.downloads##