Автоматизована система утилізації твердих відходів

Автор(и)

  • О. Сягровський
  • К. Мелкумян

DOI:

https://doi.org/10.20535/1560-8956.38.2021.233195

Ключові слова:

утилізація твердих відходів, автоматизація, «розумне» місто

Анотація

У статті розглядається така проблема сьогодення як утилізація твердих відходів. Більшість сфер промисловості, економіки, інфраструктури та інших галузей переходять на етап залучення автоматизованих систем, що значно покращує ефективність та зменшує ризики виникнення помилок. Проблема, яка описана в даній статті, має ряд обме-
жень, що накладаються на обрання виду утилізації сміття та способу залучення автоматизованих систем. Основними обмеженнями є мінімальний вплив утилізації на навколишнє середовище, близькість до населених пунктів задля зменшення транспортних витрат та мінімально можлива вартість проекту. На основі рівності балансу річних відходів запропоновано підхід створення передумов до виробництва замкненого циклу. Задля більш якісного проектування автоматизованої системи утилізації сміття було зроблено аналіз існуючих рішень. Одне з найпоширеніших – побудова санітарного полігону – було описано в цій статті. Цей підхід має доволі низьку собівартість, є легким для побудови та підтримки його роботи. Також було розглянуто недоліки цієї системи, наприклад, цей підхід дуже згубно діє на
навколишнє середовище і є нестійким до критичних ситуацій. Проаналізувавши вищезазначені проблеми та обмеження, запропоновано рішення побудови спеціального полігону з використанням датчиків моніторингу навколишнього середовища для збору необхідної інформації та правильного реагування на неї. Для побудови полігону використовуються лише недорогі екологічні матеріали, що зменшує його собівартість. Дана система включає в себе можливість участі у економіці замкненого циклу, адже виділені речовини можуть бути використані у вигляді добрив, а
отримана сировина – у вигляді вторинної сировини. Також отримана з датчиків інформація надсилається до мережі «розумного» міста для інформування населення.

Бібл. 4, іл. 2.

Посилання

Петрук В.Г. Управління та поводження з відходами. Частина 2. Тверді побутові відходи. Навчальний посібник / В.Г. Петрук, І.В. Васильківський, С.М. Кватернюк, П.М. Турчик. – Вінниця: ВНТУ. – 2015. – С. 13-15.

Gopal M. Methods of Solid Waste Disposal and Management [Електронний ресурс] / M. Gopal. – 2013. – Режим доступу до ресурсу: https://theconstructor.org/environmental-engg/methods-of-solid-waste-disposal/4721/.

Patel K. Internet of Things-IOT: Definition, Characteristics, Architecture, Enabling Technologies, Application & Future Challenges / K. Patel, S. Patel, P. Scholar, C. Salazar. – International Journal of Engineering Science and Computing. – 2016. – DOI: 10.4010/2016.1482.

Мелкумян К. Ю. Автоматизована система сортування та збору відходів / K. Ю. Мелкумян, О. В. Сягровський. – Адаптивні системи автоматичного управління. – 2020. – №1(36) – ISSN 1560-8956.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-05-31