Засоби моделювання: формальна мова описання поведінки клітинних автоматів

Автор(и)

  • Н. Смолій КПІ ім. Ігоря Сікорського, Ukraine
  • O. Лісовиченко КПІ ім. Ігоря Сікорського, Ukraine
  • В. Cмолій СНУ ім.В.Даля, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20535/1560-8956.41.2022.271327

Ключові слова:

мова інструкцій, клітковий автомат, моделювання

Анотація

Об’єктом дослідження є формальна мова описання поведінки клітинних автоматів. Основні завдання: 1) описати безліч можливих подій, які може пережити клітка у клітинному автоматі; 2) визначити можливі атрибути, які можуть викликати ці події (перенаселення/нестача населення призводить до смерті, сусідній осередок має стан, що впливає на наступний стан поточного осередку тощо); 3) описати мову, що описує зв'язки між станами та подіями. Було розроблено програмне середовище для клітинних автоматів та проведено дослідження існуючих правил для клітинних автоматів для того, щоб дізнатися про події, які відбуваються з коміркою, та атрибути комірки, які можуть призвести до цих подій. Таким чином було знайдено інформацію, необхідну для побудови термінального словника мови. Потім було визначено головний нетермінальний символ мови та граматичні терміни, з яких вона складається. Таким чином, було визначено граматичну структуру формальної мови та обґрунтовано будову автомату, що розпізнає граматику. Це дало можливість розпізнавати речення, написані неформальною мовою, та інтерпретувати письмову інформацію.

Бібл. 3, іл. 4, табл. 1.

Посилання

Wolfram S. (n.d.). WOLFRAM ATLAS: CELLILAR AUTOMATA. Retrieved from http://atlas.wolfram.com/01/01/.

Shkilnyak S. Expressiveness in algebraic systems. Arithmetic predicates, sets, functions. In Academic Council of the Interregional Academy of Management staff (Ed.), FORMAL MODELS OF ALGORITHMS AND ALGORITHMICALLY CALCULATED FUNCTIONS (4th ed., pp.63). Kiev., Ukraine: Publishing house “Personnel”.- 2009.

Martynenko B.K. Formal grammar definitions. In E. A. Hirsch (Ed.), Languages and broadcasts (2nd ed., pp.14). St. Petersburg, Russia: ST. PETERSBURG UNIVERSITY PUBLISHINH HOUSE. - 2013.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-12-01