Розробка алгоритму стабілізації антропоморфної кінцівки при опорі на поверхню другого роду

Автор(и)

  • Євген Володимирович Крилов кандидат технічних наук, доцент кафедри технічної кібернетики НТУУ "КПІ",

DOI:

https://doi.org/10.20535/1560-8956.20.2012.30705

Ключові слова:

стабілізація антропоморфної кінцівки, управління центром мас, поверхня другого порядку

Анотація

Стаття присвячена розробці алгоритму управління положенням центру мас антропоморфної кінцівки з метою приведення конструкції у найбільш стійке положення. Вихідною інформацією для керування є інформація про точки дотику нижньої поверхні антропоморфної кінцівки («стопи») та опорної поверхні, а також тиску в цих точках, що отримується від тактильних датчиків. Розроблений алгоритм включає в себе декілька етапів, зокрема кластеризацію отриманого масиву даних, оцінку значень тиску в точках отриманих кластерів та визначення напряму руху та параметрів, що необхідно змінити для зміни положення центру мас. Робота алгоритму була промодельована з використанням ігрового фізичного движка.

Отриманні результати можуть бути використані при розробці алгоритмів керування ходою двоногого крокуючого робота на основі використання інформації від тактильних датчиків стопи, а також при розробці алгоритмів підтримання рівноваги двоногого антропоморфного робота у різних умовах.

Посилання

Шагающие роботы и антропоморфные механизмы / Вукобратович М. // Москва: «МИР», 1976 – 544 с.

Кластерный анализ / Мандель И. Д. / М.: Финансы и Статистика, 1988 – 176 с.

Feedback Control of Dynamic Bipedal Robot Locomotion / Eric R. Westervelt, Jessy W. Grizzle, Christine Chevallereau, Jun Ho Choi, and Benjamin Morris // Taylor & Francis Group, 2007 – 518 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2012-11-23