Моделювання і порівняльний аналіз роботи класичного і нечіткого ПІД-контролерів в автоматичних системах управління

Автор(и)

  • Тамара Алексеевна Телишева доцент кафедри автоматизированных систем обработки информации и управления ФИВТ НТУУ «КПИ».,

DOI:

https://doi.org/10.20535/1560-8956.20.2012.30714

Ключові слова:

нечіткий контролер, синтез моделі нечіткого контролера, лінгвістичні змінні, перехідні характеристики, характеристичне поле нечіткого ПІД-контролера

Анотація

Розглянута ідентичність дій класичного ПІД-контролера, для оперативної перебудови якого використовується досвід експерта, і нечіткого ПІД-контролера, що використовує в процесі управління нечітку базу знань. На реальному прикладі   розглянуті перехідні характеристики  класичного  і нечіткого ПІД-контролерів,  зміни  значень вихідних величин АСК з їх використанням . Представлені моделі контролерів і розрахунки їх параметрів. Синтезована модель нечіткого  контролера і проаналізована його робота в АСК. Проведені дослідження підтвердили, що для замкнутих АСК з класичним ПІД - контролером можливо розрахувати такий нечіткий ПІД - контролер, який даватиме еквівалентну перехідну характеристику АСК, тобто це означає, що в даному випадку можна провести еквівалентну заміну класичного на нечіткий ПІД - контролер. 

Посилання

Леоненков А.В. Нечеткое моделирование в среде MATLAB и fuzzyTECH.− СПб.:БХВ-Петербург, 2003. − 736 с.: ил.

Нечеткие множества в моделях управления и искусственногог интеллекта/ Под. Ред. Д.А.Поспелова. − М.:Наука,1986. .− 312 с.

Pivonka P., Breijl M. Use of Fuzzy PID controllers in Fuzzy on trol of coal power plants. − Proceedings of the Fuzzy Conference “Fuzzy Logic in Engineering and Natural Sciences”. Zittau, 1996, рр. 441-448.

Dokumentetion fur das Simulationssystem DynStar Version 7.22, Dez. 1997. − 297.

Lutz H., Wendt W. Taschenbuch der Regelungstechnik. Verlag Harry Deutsch, Frankfurt a. M., 1995, − 665.

##submission.downloads##

Опубліковано

2012-11-23