Модель короткострокового прогнозу оптової ціни купівлі електроенергії в умовах зміни цін на ринках енергоносіїв

Автор(и)

  • Зелім Харитонович Борукаєв к.т.н., ст.н.с., провідний науковий співробітник Інституту проблем моделювання в енергетиці ім. Г.Є. Пухова НАН України,
  • Костянтин Борисович Остапченко к.т.н., доцент кафедри технічної кібернетики НТУУ “КПІ”,
  • Олег Іванович Лісовиченко к.т.н., доцент кафедри технічної кібернетики НТУУ “КПІ”,

DOI:

https://doi.org/10.20535/1560-8956.28.2016.82385

Ключові слова:

динаміка, модель, прогнозна оптова ціна, природний газ, топковий мазут, електрична енергія, енергетичне вугілля

Анотація

Робота є продовженням дослідження поточного стану взаємозв‘язку ринків електроенергії й енергоносіїв з метою створення комплексу розрахункових математичних моделей для визначення прогнозної оптової ціни купівлі електричної енергії на оптовому ринку на різний горизонт прогнозування в залежності від змін цін на основні енергоносії - природний газ, топковий мазут, енергетичне вугілля. Опробовані дискретні моделі у вигляді рекурентних залежностей формування короткострокового прогнозу, визначені вагомі складові у розрахунку оптової ціни та можливі спрощення у моделі з прийнятним ступенем адекватності отриманого прогнозу за критерієм МАРЕ.

Посилання

Борукаев З.Х. Моделирование динамики энергорынка в условиях изменения цен на рынках энергоносителей. Часть 1. Общая формулировка задачи/ Борукаев З.Х., Остапченко К.Б., Лисовиченко О.И.//Моделювання та інформаційні технології/Збірнік наукових праць/ІПМЕ ім. Г.Є. Пухова НАН України.- Київ, 2014.- Вип.73.- С.139-146.

Борукаев З.Х. Анализ взаимосвязи данных динамики энергорынка с изменениями цен на рынках энергоносителей/Борукаев З.Х., Остапченко К.Б., Лисовиченко О.И.//Міжвідомчий науково-технічний збірник «Адаптивні системи автоматичного управління».- 2015.- №1(26).- С.85-101.

Постанова Національної комісії регулювання електроенергетики України№ 921 від 12.09.2003 «Про затвердження Правил Оптового ринку електричної енергії України в редакції, затвердженій Радою ринку від 4 вересня 2003 р.».

Порядок складання прогнозного фізичного балансу електричної енергії Об`еднаної енегетичної системи України та прогнозного балансу ії купівлі–продажу в Оптовому ринку електричної енергії України на наступний розрахунковий місяц. Наказ Міністерства палива та енергетики України № 246 від 13.05.2009р.

Борукаев З.Х. Модели для определения прогнозной оптовой цены покупки электроэнергии в условиях изменения цен на рынках энергоносителей /Борукаев З.Х., Остапченко К.Б., Лисовиченко О.И.//Міжвідомчий науково-технічний збірник «Адаптивні системи автоматичного управління».- 2015.- №2(26).- С.35-43.

Борукаев З.Х. Математическое обеспечение методики расчета прогнозной оптовой цены электроэнергии на оптовом рынке /Борукаев З.Х., Остапченко К.Б., Лисовиченко О.И.//Енергетика та електрифікація/Науково-виробничий журнал Міністерства палива та енергетики України.- Київ, 2015.- Вип.9 (385).- С.33-43.

Борукаев З.Х. Моделирование динамики прибыли генерирующих компаний в условиях изменения цен на энергоносители /Борукаев З.Х., Остапченко К.Б., Лисовиченко О.И.//Енергетика та електрифікація/Науково-виробничий журнал Міністерства палива та енергетики України.- Київ, 2015.- Вип.10 (386).- С.31-35.

##submission.downloads##