Програмні засоби створення інтерфейсів для взаємодії з Arduino по Bluetooth

Автор(и)

  • М. Клюба КПІ ім. Ігоря Сікорського, Ukraine
  • Т. Ліхоузова КПІ ім. Ігоря Сікорського, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20535/1560-8956.43.2023.292238

Ключові слова:

Arduino, Bluetooth, графічний інтерфейс користувача, програмний інтерфейс на стороні мікроконтролера

Анотація

В статті розглянуто проблему комунікації мікроконтролерів сімейства AVR з іншими пристроями по Bluetooth за допомогою спеціальних модулів. Запропоновано комплексне рішення, що включає модифікований протокол взаємодії, бібліотеку для Arduino, яка реалізує взаємодію на стороні мікроконтролера, та мобільний застосунок для створення інтерфейсів, що забезпечують взаємодію користувача з Arduino по Bluetooth. Середовищем розробки обрано Android Studio разом з набором інструментів SDK (API 34). Для програмування використано мову Kotlin та програмні засоби з Android Jetpack, у тому числі Jetpack Compose, який дозволяє створювати більш гнучкі, ефективні та привабливі користувацькі інтерфейси для Android-застосунків. Для обміну даними між пристроями використано модифікацію протоколу SPP. Для реалізації взаємодії користувача із застосунком на стороні Arduino розроблено бібліотеку BluetoothMe, яка за допомогою інтерфейсу IBluetoothAdapter інкапсулює роботу з Bluetooth-адаптером і надає зручні функції для надсилання та отримування даних. Завдяки такому підходу користувач отримує можливість використовувати будь-який Arduino-сумісний Bluetooth-модуль. Розробка орієнтована в першу чергу на аматорів робототехніки та мікроефектроніки, але буде корисною і професіоналам. Запропоноване програмне забезпечення дозволяє розробникам створювати більш складні та потужні електронні пристрої за коротший час. Це дає можливість розширювати межі технічного прогресу та забезпечує створення нових, більш ефективних та потужних пристроїв, що можуть виконувати різноманітні завдання.

Бібл. 11, іл. 5, табл. 2

Посилання

Arduino Documentation. URL: https://docs.arduino.cc/.

Bodker, S. (2021). Through the interface: A human activity approach to user interface design. CRC Press.

Johnson, J. (2020). Designing with the mind in mind: simple guide to understanding user interface design guidelines. Morgan Kaufmann.

Amershi, S., Weld, D., Vorvoreanu, M., Fourney, A., Nushi, B., Collisson, P., ... & Horvitz, E. (2019, May). Guidelines for human-AI interaction. In Proceedings of the 2019 chi conference on human factors in computing systems (pp. 1-13).

Serial Bluetooth Terminal. URL: https://play.google.com/store/apps/ details?id=de.kai_morich.serial_bluetooth_terminal.

Bluetooth Controller for Arduino. URL: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.don.user.arduino_programmer_pro_fr.

RemoteXY: Arduino control. URL: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.shevauto.remotexy.free.

Banzi, M., & Shiloh, M. (2022). Getting started with Arduino. Maker Media, Inc.

Arduino, S. A. (2015). Arduino. Arduino LLC, 372.

Bhagwat, P. (2001). Bluetooth: technology for short-range wireless apps. IEEE Internet computing, 5(3), 96-103.

Material Design. URL: https://m3.material.io/.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-01