Розширення операцій алгебри показників для управління системами з неповністю визначеними показниками діяльності

Автор(и)

  • Олена Василівна Гриша к.т.н., доцент кафедри автоматизованих систем обробки інформації та управління НТУ України «КПІ»., Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20535/1560-8956.21.2012.30665

Ключові слова:

показники діяльності, алгебра показників, недовизначені моделі

Анотація

Показники діяльності організаційно-виробничих систем і системоутворюючі зв'язки між ними достатньо зручно моделюються багатомісними відношеннями. Властивості зв'язків, вимірювані  в числових  шкалах  можна подати у вигляді моделей над показниками. Реальні показники систем завжди мають початкові оцінки і в процесі накопичення знань вони додатково уточнюється, тому значення реальних показників завжди частково відомі. Вони знаходяться десь між не визначено і повністю визначено, що в загальному випадку означає, що вони недовизначені. Недовизначене значення є оцінкою величини показника, яка в загальному випадку є за своєю природою точнішою, ніж дозволяє встановити доступна нам в даний момент інформація. Тому моделі таких систем у нотації показників діяльності, як і будь-якій формальній системі можна зіставити її недовизначене розширення. Одним з типів розширень є інтервальне розширення, яке пропонується у даній статті.

Посилання

Гриша С.М., Родічева О.С., Прилипко Д.І. Технологічно інтелектуалізовані інформаційні системи для управління бізнесом.

Гриша С.Н. Построение текста SQL запроса из реляционного дерева запроса / Гриша С.Н., Родичева О.С., Роздольский Е.О. // Системные технологи – Днепропетровск, 2009. – № 2(61). – с. 42-52. ISSN 1562-9945.

Нариньяни А. С. Недоопределённость в системах представления и обработки знаний //Изв. АН СССР. Техн.кибернетика. 1986. №5.

##submission.downloads##

Опубліковано

2012-11-22