Збільшення ефективності процесу діяльності на основі Process Mining

Автор(и)

  • Олена Василівна Гриша к.т.н., доцент кафедри автоматизованих систем обробки інформації та управління НТУ України “КПІ”.,
  • Павло Сергійович Єршов магістрант кафедри автоматизованих систем обробки інформації та управління НТУ України “КПІ”.,

DOI:

https://doi.org/10.20535/1560-8956.29.2016.92162

Ключові слова:

Process Mining, мережа Петрі, моделювання складних систем, розподіл ресурсів

Анотація

Розглянуто задачу отримання актуальної моделі процесу діяльності у вигляді мережі Петрі, її аналізу та побудови ефективного розподілу ресурсів для реалізації цього процесу .

Сучасні інформаційні системи підтримки процесів діяльності в більшості своїй забезпечені журналами реєстрації подій. В журналах інформація автоматично зберігається і може бути використана для отримання актуальних знань про процеси діяльності. Пропонується використати Process Mining для виявлення процесів а також перевірки відповідності, виявлення відхилень, та надання рекомендацій що до підвищення ефективності процесів.

Виявлено основні проблеми в області Process Mining. Розглянемо задачу побудови актуальної моделі процесу діяльності, ідентифікації її параметрів та надання рекомендації що до покращення параметрів процесу. Апаратом дослідження обрано модель у формі мережі Петрі. Запропоновано два актуальних критерії покращення процесу діяльності: зменшення вартості виконання процесу та зменшення залучення більш кваліфікованих ресурсів (при обмеженні на вартість).

В результаті створюється актуальна модель для діагностики процесів діяльності складної організаційної системи та збільшення ефективності розподілу людських ресурсів для різних вхідних потоків.

Посилання

Van der Aalst, W. M. P. 2011. Process Mining: Discovery, Conformance and Enhancement of Business Processes, (1st Edition) Berlin; Heidelberg: Springer.

Котов, В. Е. Сети Петри / В. Е. Котов. – М.: Наука, 1984. – 160 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-12-14